Zilele acestea, Marius Budăi a vorbit, în cadrul unei intervenții televizate, despre mărirea salariului minim pe economie. Ministrul Muncii a amintit două scenarii posibile pentru creșterea sumelor, prima fiind la jumătatea anului 2023, iar cea de-a doua, în luna ianuarie a anului 2024.
De la data de 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie a fost mărit la valoarea brută de 300 de lei pe lună, de la 2.550 de lei. Valoarea netă, cu care rămâne, propriu-zis angajatul, este de 1,898 de lei. Încă de la momentul în care s-a făcut creșterea, autoritățile au vorbit de încă o majorare necesară, dar dat fiind contextul financiar în care se află România în aceste momente, este nevoie de o creștere treptată.
(CITEȘTE ȘI: Cât urmează să fie salariul minim. Pentru un trai decent e nevoie de 9000 de lei)
În cadrul unei intervenții televizate, Marius Budăi a precizat faptul că se dorește mărirea salariului minim pe economie în două scenarii. Prima variantă ar fi cea în care suma ar crește la 3.500 de lei, la jumătatea lui 2023. Cea de-a doua variantă presupune mărirea în luna ianuarie a anului 2024, direct la valoarea de 4.000 de lei. Sumele precizate sunt brute, ceea ce înseamnă că la valoarea de 3.500 de lei, românii ar primi, de fapt, 2,092 de lei, respectiv 2,370 la 4.000 de lei.
Ministrul Muncii nu dorește să dea, pentru moment, cifrele exacte, salariul minim fiind încă discutat îndelung de membrii coaliției pentru a putea găsi o soluție realistă și aplicabilă, care să nu impacteze negativ economia.
„Eu o să mă feresc să dau cifre şi informaţii care nu sunt clare, discutate îndelung în coaliţie şi cu partenerii sociali, pentru că nu este corect. Însă discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim, fie la început de an, fie vedem când, dar să avem o predictibilitate pentru mediul de afaceri, dar şi ţinând cont de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a precizat Marius Budăi la Antena 3.
(CITEȘTE ȘI: Anunț de ultimă oră! Ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie în 2023)